Archive for March, 2014

WellStar Paulding Hospital set to open

Ribbon Cutting1025x525

A ribbon cutting ceremony was held recently for the Wellstar Paulding Hospital. It is a CDH Partners project, which opens on April 1, 2014. The 56-bed hospital is designed for future expansion that will grow to be a 112-bed facility.

Front1025x525

Paulding is an eight-story, 250,000 square foot, Energy Star facility that offers core medical amenities that include emergency services for adults and children, an accredited chest pain center, and private patient rooms, telemetry and medical/surgical, surgery, GI and bronch services, along with ear, nose, and throat care.

RegularRoom1025x525

Cancer therapies will be done on site. The hospital will also offer in patient and out patient imaging. Plus, it will have a state-of-the-art women’s imaging center.

Lobby1025x525

CDH Partners began work on the green field site in Hiram, Georgia with a single medical office building completed in 2007.

Seating1025x525

 

The site was master planned for a future hospital and additional medical office building. CDH Partners continues to serve WellStar as the design firm for replacement hospital and the second medical office building. This facility is the second phase for the 33-acre development.

Redan High School receives recognition

Redan High School recently received an Architectural Showcase Outstanding Project award from Learning by Design Magazine, which is the premier source for education design innovation and excellence.

The twenty-five instructional units, two-story addition and major renovation of the existing core building offer large spans of glazing and open volumes to the high school campus. The new addition frames a new architectural dialogue of clean lines and contemporary design for the campus. Veneered in a modular brick with punched openings, the form of the academic wing extends the length of the addition and pierces the media center and fine arts wing.

Interior - Media CenterWeb

 

The media center is a focal point as an exaggerated slicing plane through the form of the simple what box.

Please click here to continue reading.

To view the digital page click here and go to page 70.

Dawson Memorial Baptist Church featured

Editor’s note: The educational facility on the campus of Dawson Memorial Baptist Church located in Birmingham, AL, was recently featured in Religious Product News. This new facility along with other renovations was a CDH design project. Ernest “Terry” Biglow was the principal interviewed concerning this project. This post contains a portion of the article below and a link to the entire article. 

Dawson Memorial Baptist Church

By: Jennifer Walker-Journey – Religious Product News

With more than 7,800 members, Dawson Memorial Baptist Church is one of the largest churches in the Birmingham, Alabama, suburb of Homewood. Over the years, the campus has expanded to include an administration building, family life center, and a parking deck.

ColumnAdditionDawson
 

One of the church’s priorities is serving its families, which means children are of particular interest. In fact, church families welcomed 70 new babies a year for the past three years. The original education building dated back to 1965 and was “bursting at the seams with young people, which is fantastic,” the Rev. Gary Fenton told The Birmingham News.

Knowing this, it is easy to understand why the church’s leadership focused on creating a better environment for its children and youth. But renovation and expansion was challenge from the start. Dawson’s campus offered little room for a new building or an expansion. Even the church’s administration building was built across the street from the church.

DawsonNight
 

But there was hope and the leadership team discovered this when they sat down with architects and engineers with CDH Partners in Marietta, Georgia. Their options were drawn up. Designers proposed that the church purchase the street between the back of sanctuary and the administration building. A new education building would be constructed in between these two structures.

It was a clever idea, but one that neighboring residents just couldn’t warm up to. The church and architects eventually realized it had to scrap those plans and, literally, head back to the drawing board.

“It had really forced our hand on the location of the building,” explained architect Terry Biglow, who is an associate principal with CDH. “In fact, the only space left was the front yard, and that’s what we used.”

The new addition connects to the existing education building and stands between the sanctuary and family life center, and angles toward Oxmoor Road—a main thoroughfare that runs through Homewood.

DawsonWindowTower
 

The addition is a four-story facility that fits perfectly with the traditional sanctuary and other campus structures. A window wall was used to bring natural light into a stairway that also is a nighttime visual element.

Biglow explains, “Because of local zoning height restrictions, a basement level with areaways on each side was included in the design.” Each level has eight classrooms, some of which have operable partitions. On the top floor, four of the eight classrooms were merged together to form an auditorium for youth performances and meeting space.

Click here to continue reading or here for the digital version of Religious Product News and turn to pages 14-15.

Partners for better solutions: CDH and Georgia Tech

ErinWeb1025x525

Editor’s note: Please click on the image to enlarge it.

CDH Partners has recently entered into a Master Research Agreement with the SimTigrate Design Lab at the Georgia Institute of Technology. The partnership allows CDH to expand its services to include design research and publications.

Joshua Crews a member of the architectural studio at CDH Partners explains, “The SimTigrate Design Lab will provide us with the opportunity to explore post occupancy evaluations, literature reviews, simulation modeling, space syntax analysis, and full scale mock-ups of care delivery spaces. While our relationship with the SimTigrate Design Lab further solidifies us as an industry leader in healthcare design, the commitment to research moreover exemplifies our desire to create better spaces that positively impact the lives of others.”

 

Max1025x525

 

The first study conducted with SimTigrate involves a literature review of Memory Care. While most of the industry is laden with anecdotal evidence, we have begun to break down the stories and experiences into facts and figures regarding the built environment that are proven to impact the care delivered to dementia and Alzheimer patients. As memory care becomes increasingly prevalent, it will be crucial to provide an environment that promotes and enables the best care to be delivered to a delicate population.

GTJennifer21025x525

 

Erin West, who is also from the CDH architectural studio provides insight concerning the continuing relationship CDH has with Georgia Tech, “Our next endeavor with SimTigrate includes a Post Occupancy Evaluation (POE) of the WellStar Kennestone Hospital Blue Tower expansion.”

Crews adds, “That expansion was designed and constructed with Evidence-based Design at its core, while the previous tower was built with the premise of best practices and anecdotal evidence. Although the towers have identical structure and footprints, our goal is to complete a spatial comparison of the medical/surgery units, space syntax analysis, and staff survey that will yield results correlating outcomes and satisfaction to the built environment.”

GTJennifer1025x525

 

Concerning the outcome: everyone involved in these studies believe they will help us to better understand the impacts of the built environment and will inform future designs. “As a whole,” says West, “our firm, our clients, and the industry will all benefit from improved analysis of design and outcomes. We are eager to work with data driven clients on future collaborations with the SimTigrate Design Lab.”

Please click here to view the finished video and scroll down the SimTigrate video.

Southwest DeKalb High School addition takes shape

SWDekalbSide

 

Editor’s note: Please click on images for enlargement.

When it came to the construction of a 67,000 square foot instructional addition that includes a 650-seat auditorium, state-of-the-art classrooms, laboratories, and offices for Southwest DeKalb High School, designers for CDH Partners also created a plan that included a partial renovation of this major educational facility.

WindowWallWeb

 

The two-story facility was designed to create an iconic presence on the campus and within the community. Window walls at the entrance to the structure provide an abundance of natural light and passive solar gain. The auditorium itself is one of the largest in the district. At 650 seats, the facility was built to accommodate as much of the school’s population as possible. Currently, it’ll hold half of the student population. This auditorium will be used for the performing arts, the musical arts, and also the spoken word. It allows for a lot of functionality within the space and gives those at the school a multipurpose use of the auditorium itself.

Melissatestweb1025x525

CDH principal Melissa Cantrell says, “The band room is designed to utilize both the indoor and the outdoor space of the facility. The room is large enough to incorporate the entire marching band but is also set up so there could be a back drop installed to open up the doors to the amphitheater, which is located to the perimeter. This outdoor amphitheater is intended to be an outreach to the community and provide an impromptu area to meet and to gather.” 

SWDekalbRoofingWeb

 

“We incorporated within the design of the auditorium space a large curtain wall that was designed to open up the building to the community. It is an area that will contain an art gallery for student artwork and an area for the performing arts to allow the community to see into the facility both day and night. And allow it as a beacon to the community to bring them and engage them into the facility.”

OpenOutside

 

This important addition presents a contemporary and dominant façade to the street. And its modern style includes tall folding doors at the rear of the building, which open to an outdoor grass terraced amphitheater. These large connecting doors allows indoor and outdoor activities to interact.