WellStar Vinings Health Park

Vinings is the third generation Health Park for WellStar and follows the innovative module that was developed by CDH for Acworth and refined at East Cobb. These superior facilities include multi-specialty care across all physician practices, on-site imaging and lab services, and an ambulatory surgery center. Mutual to each building is an iconic 2-story atrium, grand stair, and monumental water feature. While all have finish palettes consistent with WellStar’s brand, each site has its own accent finishes and special detailing that make it unique to its community. Vinings further refines this aesthetic with light wood tones and modern clean lines, creating the perfect setting for the highest quality care.

GSA Laboratory

The U.S. Customs and Border Protection chose CDH Partner to design this analytical laboratory and office complex near the Port of Savannah in coastal Georgia.

CDH provided full professional services that included architectural, engineering and interior design for the project. The 38,100 square foot one-story facility contains 12 state-of-the-art laboratories including level 100 and 1000 clean rooms, a garage/warehouse, five analyst team offices with breakout areas and a conference room. The project design team incorporated sustainable design strategies that led to the facility being awarded a LEED Silver Certification. The laboratory also received the Award of Excellence in the Low Rise category at the Georgia Chapter ACI awards.

The Customs and Border Protection Agency opened the 25 million dollar laboratory as a replacement for a much smaller facility. Customs officials use this location to analyze imported merchandise ranging from raw chemical products to finished manufactured goods, such as clothing and steel products, as well as controlled substances and contraband imported in violation of U.S. laws.

Owner

U.S. Custom and Border Protection

Square Footage

38,100

Awards

LEED Silver Certification

Award of Excellence Low Rise Category
Georgia Chapter ACI

Medical Plaza 400

The owner purchased an existing pre-engineered building that was originally designed and built for a motorcycle shop. CDH repurposed it for the use as a medical facility. A mezzanine covers about one half of the foot print of the building. This area was structurally expanded with steel framing columns and a concrete slab to create a second floor level. The owner also purchased an adjacent lot to increase the parking capacity from 60 to 147 spaces.

The 14,000 sf ground floor facility contains an Urgent Care center with a dedicated entrance, ambulance pick-up, and public walk-in area. There also is a sports medicine practice on the ground floor that shares a waiting room and a check-in counter with urgent care. The facility also contains a medical lab area for blood and urine collection and testing.

The imaging center has a separate accessible hallway for predominately women’s imaging such as bone density, mammography, and ultrasound. The CT and MRI scan rooms share a common control room but the windows are offset so patients cannot see the CT room thru the control area from MRI room. The X-ray room is directly supported by nearby tech work area and state-of-the-art physicians reading room.

The 13,000 sf second floor contains Northeast Georgia Physician Group’s Dawsonville Family Practice along with space for three additional specialty practices. These groups share a waiting and a check-in/check-out area along with a conference room, small lab, clean supply room. and staff lounge.

There are 21 exam rooms, two procedure rooms, seven physician offices and four nurse’s stations. In addition to NGPG suite, there is also a single practice time share suite with three exam rooms, an office, toilets, reception area, nurse’s station, clean and soiled rooms.

The public enters the facility beneath a new steel and wood canopy into welcoming two-story lobby with porcelain tiled flooring and a curved monumental stairway. Stone elements along with a glass curtain wall and railings provide natural light and a sense of openness and space. These elements  contrast the original brick veneer surrounding portions of the exterior and bringing added warmth into the vestibule and lobby.

Owner

Northeast Georgia Health System
Gainesville, GA

Square Footage

27,000

Cost

$5,645,709

Completion

April 2013

Video

Medical Plaza 400 CDH from CDH Partners on Vimeo.

Clarke Central High School

When addressing the master plan for Clarke Central High School, administrators for the school system asked the design team at CDH Partners to create a building that would not only foster excitement for the learning process but become a catalyst for sustained enrollment. This three-story addition to an already energetic campus provided much needed technology classroom and lab space.

Since its construction, the structure has become a nerve center for the campus. Classroom space provides areas where students gain practical experience while learning the basics for a vocational trade. Culinary students enjoy a state-of-the-art lab that includes a kitchen and a dining room where they prepare meals for special events.

Since this facility is adjacent to the athletic field a concession area was included in the design. A radio booth is located on the second level where students studying media related subjects broadcast live events. There are also classrooms for marketing, information technology, construction, consumer science, and more.

Exterior surfaces that include brick and precast stone combine to create a sense of stability and enduring presence. A glass curtain wall system located on the stair towers adds definition and allows daylight to filter into the facility. At night, these become landmarks for the school’s campus.

Owner:

Clarke County Board of Education
Athens, Georgia

Square Footage:

49,000

Cost:

$23.5 million

Completion:

January 2010

Douglas Hospital Intervention Lab

Before officials for Douglas Hospital contacted CDH, outpatient and inpatient imaging areas were in two separate areas of the medical facility. The design team brought these together by including a central corridor that improves circulation and flow. Administrative offices were relocated to another part of the hospital. Patients and staff now have easy access to outpatient and inpatient areas.

This state-of-the-art Intervention Lab was also designed with future expansion in mind. Wood textures and soft lighting are combined to reduce patient stress. Interior color finishes chosen for the project are reminiscent of a calming sea. Architects and designers worked to keep the existing imaging areas fully functional while this new lab was under construction.

Owner:

WellStar Health Systems
Marietta, Georgia

Square Footage:

1,750

DeKalb Medical Center at North Decatur

CDH has provided planning and design services for the DeKalb Medical Center since 1979. At that time, the design team assisted in the creation of a strategic Master Plan that involved more than one million square feet of hospital and medical office space on this Decatur campus.

An ongoing goal of the master plan initiatives was to create an environment that promotes the well being and healing of those who use this facility. The master planning process provides convenient locations and intuitive way-finding to relieve stress for each guest.

Architects and hospital leaders spent a great deal of time focusing on details—large and small. These even included efficient travel distances for both staff and patients. In the end, designers placed outpatient services adjacent to the main hospital tower, which eliminated a sense of “sprawl” keeping the campus organized and easy to access.

The latest addition to this metro Atlanta medical facility is a 163,000 square foot Women’s & Surgery Center. It is recognized by its dedicated covered entry with convenient parking located beneath the medical tower.

Over the years, CDH has created innovative design solutions that have helped the hospital achieve many of its long-term initiatives. The goal to provide the best patient care possible has always been at the center of the design process.

Owner:

DeKalb Medical
Decatur, Georgia

Square Footage

1,000,000

Chattahoochee Technical Institute

The satellite center for Chattahoochee Technical College is located on a 10-acre site in Paulding County, Georgia. This building is the first component in the master plan, which was developed by CDH to accommodate the institute’s projected 20-year growth. Future phases call for additional classrooms, human health and allied health buildings, as well as parking for 700 cars, which can be expanded.

This facility also includes a fully-augmented teaching lab, which is used by students who are studying to receive an associate degree in nursing. The fully-computerized instructional units, media center, and 350-seat auditorium are equipped with a satellite-linked distance learning system that allows instructors and students to access programs, lessons, or slides from any location that is similarly equipped. For example, live “real time” exchanges can be made between any two classrooms in the nation that have access to the same distance learning technology.

Designers used glazing in the classrooms and gathering areas, which adds an abundance of natural light to the settings. A two-story glass circular atrium provides easy passage and views of the natural environment surrounding the facility. The is composed of brick with brushed metal. A curtain wall system on the stair tower creates a beacon of light after nightfall.

Owner:

Georgia Department of Technical and Adult Education
Atlanta, Georgia

Square Footage:

45,000