Chapel at St. John Neumann

CDH designed the chapel at St. John Neumann for perpetual adoration. The chapel has its own sacristy. Like the main church, this chapel was  designed to accommodate those, who are […]

Hide Info →
View Fullscreen

Chapel at St. John Neumann

CDH designed the chapel at St. John Neumann for perpetual adoration. The chapel has its own sacristy. Like the main church, this chapel was  designed to accommodate those, who are physically challenged. In fact, handicap access and ease of entry and usage drove the design decisions. It is used both for daily mass and exposition of the Eucharist and seats up to 100 people. It can be locked off from the rest of the church but still have access to a handicap toilet.

Natural finishes of rich wood and stone along with beautifully appointed stain glass create a sense of warmth, quiet worship, and welcome. Designers had the rare opportunity to use an existing exterior granite wall within the newly design space. This was done to create an illusion that the chapel was built first, which was actually built later. On the outside, the two worship facilities are connected by a striking and open 80 by 120-foot plaza, which serves as a method of easy access for those in wheel chairs and walkers. Internally, these two building are connected by a light-filled hallway leading from narthex to narthex. Congregants can move seamlessly from the chapel to the sanctuary fulfilling the church’s goal to provide worship spaces where everyone feels welcomed.

The church leadership asked the CDH team to create places designed in the chapel space for statuaries of Mary and Joseph. A large niche in the chapel narthex was created for a statue of Saint John Neumann. This niche is on axis with the corridor leading into the main narthex and is visible from there. Designers used the same design vocabulary from the main church, soffits and sconces but modified them to the scale of this smaller space.

Owner

St. John Neumann Catholic Church
Lilburn, Georgia

Related Work