First Baptist Church Fayetteville, Georgia

The major concern the leadership of this church was retention. They wanted to make sure they had the right updated facilities to offer the youth and young families. The finishes, […]

Hide Info →
View Fullscreen

First Baptist Church Fayetteville, Georgia

The major concern the leadership of this church was retention. They wanted to make sure they had the right updated facilities to offer the youth and young families. The finishes, themed environments, and security measures were not current. CDH had built a multipurpose building on this campus years ago and it also needed updating. The choice to have a more contemporary facility also included theater seating in the main sanctuary.

The renovation took place “under roof,” which called for contractors and their teams to work during the week making the facility available for use on Sundays. It involved a great deal of demolition work, especially to the preschool and children’s areas that included moving walls, adding welcome stations, updated finishes, millwork, paint and themed environments.

The campus also contained a historical structure, which was the original sanctuary. It is now used by the youth for worship. This building was completely renovated and the original stain glass windows were refurbished. The new contemporary designed facility was also something adults, who use the facility, are comfortable using. The middle school and high school groups also have assemble space in this facility. A café was added to this area making it a great place for people to meet ad have coffee.

The children’s area was relocated and totally reconfigured. Corridors that had been difficult to navigate were changed and enlarged to increase traffic flow. Walls were taken down and reconfigured to include a center corridor that allows for a smoother transition from one space to another. An area used for fellowship, recreation, and classroom space was located on the lower level of the main worship facility. It was under used because it was dark and hidden. This space was totally renovated adding new paint, millwork, along with a new ceiling, a stage, and a state-of-the art lighting and sound system. Now, it is a perfect place for events and recreation. An elevator was also added to this building making it handicap accessible.

The space for preschoolers required a total renovation. The rooms that were in this location were functional, but CDH designers added new finishes, paint, millwork, and updated the themes. Security was also added taking care of a critical need. Architects added a check in area, cross-corridor doors to create a physical barrier to aid in security along with access control items requiring the addition of keypads. Before the renovation, the administrative staff was scattered all over the campus making security problematic. It also meant that building that contained these offices had to be heated and cooled so the campus was not energy efficient.

Architects captured some classroom space and turn it into an office suite for the staff and the senior pastor along with space for volunteers. Before the redesign and renovation, various buildings had to be left open. This newly constructed area has helped the staff to work more efficiently while conserving energy. The campus is now easier to navigate and to manage and secure. The results of the renovation is a more contemporary setting that incorporated theater seating themed areas while meeting the needs of all age groups.

Owner:

First Baptist Church
Fayetteville, GA

Square Footage

80,026

Related Work