Northeast Georgia Corporate Plaza: A Lean Design

The facility utilizes Lean construction design—an improvement technique that focuses on maximizing utilization of resources and minimizing waste. As a rapidly growing healthcare provider, Northeast Georgia Health System (NGHS) realized […]

Hide Info →
View Fullscreen

Northeast Georgia Corporate Plaza: A Lean Design

The facility utilizes Lean construction design—an improvement technique that focuses on maximizing utilization of resources and minimizing waste. As a rapidly growing healthcare provider, Northeast Georgia Health System (NGHS) realized the need to locate many system administrative support functions under one roof.NGHS uses this approach to increase the quality of patient care and employee satisfaction. This administrative site is centrally located and remotely supported multiple hospital and healthcare campuses.

CDH architects developed a plan for the interior and exterior renovation of the 109,000 square foot adaptive re-use project. What was once a vacant Sam’s Club, has been transformed into a vibrant office facility. A near-term projection of 480 employees from 20 departments will move into this open plan space. Designers worked with administrators and employees from every department to create a flexible, adaptable space that meets the system future work flow goals.

Departmental collaboration is a primary focus of the new design, which includes collaborative support spaces, multi-functional training and meeting rooms, a fitness center, and work café. This new office space also utilizes shared conference rooms and open collaborative spaces throughout the building.

A natural color palette and inviting finishes complements the standardized flexible systems furniture. As departments grow and expand, the plan will adapt to the changing needs. The lighting will utilize 58 existing skylights, daylight harvesting, and innovative lighting fixtures to create a comfortable and environmentally conscious design.

This highly collaborative and contemporary office setting focuses on employee comfort and satisfaction. Support nourishment stations and the opportunity to work in a variety of postures and groups will motivate employees to “love” their new office.

Owner

Northeast Georgia Medical Center
Gainesville, Georgia

Square Footage

Renovation: 112,994

Video

NGSH Corporate Plaza from CDH Partners on Vimeo.

Related Work